Otrov

Niko ne zna kojim čudom je doplovila do naših mora, ovamo do Adrijatika, iz voda sjevernog Pacifika ili možda filipinskog mora, japanskog ili istočno-kineskog. Može lako završiti u mreži anonimnog ribara, na gradelama smrti bez identiteta, neočekivano, negdje u društvu prijatelja, nakon dana strpljivog čekanja na obali ili iskustva podvodnog kosmosa.

Najdraži mu je bio upravo taj trenutak, kad se silom jedne obične boce kiseonika mogao naći u prostoru zgusnute stvarnosti. Podsjećala ga je na fetiš predmete njegove kćeri, koja se sa egzotičnih putovanja uvijek vraćala u pratnji nove kugle, u kojoj je zarobljen visio još po jedan symbol novog, osvojenog pedlja planete. Imale su veću autonomiju od magneta, koji su prosto prijanjali snagom leđnog oklopa na željenu površinu. Završavale bi na polici, u sobi, pored klavira, a ovaj je dugo patio u svojoj kutiji od zvuka, u odsustvu želje pijaniste da se oproba na njegovim dirkama.

Daljina  je u sebi sadržala sve potrebne otrove za pripremu bezbroj pitanja, jedno od njih ga je uvijek ostavljalo bez daha, u epruveti novog eksperimenta sa sobom: Koliko dugo može izdržati u društvu partnera, koji je za njega izgubio čar I da li čitava skalamerija, trošna građa more od ljubavi, odlaska pa povratka, ima tu moć da ga zaustavi… Obično počinje prikupljanjem podataka, čistom faktografijom gdje, kako, koliko vremena, pa fotografijama sa kojih se lice srećnog zatvorenika radosno smiješi slobodi. Sve to ga je vraćalo u isti zatvor bez rešetaka, tamnica je širila svoj bezvazdušni prostor, osvajala lakat po lakat tijela. Pomislio je da jednostavnom zbiru kilograma I praznine mora dodati koji kvadrat ili kub strasti I tako se zapaljenom krvlju popeti na novo brdo očekivanja.

Riba u mreži je otrovna, treba višedecenijsko iskustvo šefa da bi se bez posledica po degustatora našla na trpezi delicijskog očekivanja. Iskusni kuvar će znati kako da recepturi doda sasvim malu količinu otrova tek toliko da utrnu usne, tek toliko da se osjeti nagovještaj smrti paralisanja. Oni koji su je jeli I preživjeli tvrde da je najukusnija.

 

 

 

Dopišite komentar